AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbrește democrația

AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbrește democrația
Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanții AmCham.
Publicat: 13/12/2013, 11:59
Actualizat: 03/02/2019, 05:46

Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanții AmCham.

„Suntem preocupați de necesitatea substanțierii responsabile, și nu circumstanțiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate și în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice. Dezaprobăm tentativele de adoptare facilă și fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupției, reglementării conflictului de interese, lobby-ului și rolului Camerei de Comerț a României”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerț Americană în România (AmCham Romania).

Mai mult, reprezentanții uneia dintre cele mai importante organizații de investitori străini din România sunt îngrijorați de ineficiența, opacitatea și tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern și o parte din ministerele de resort privind măsuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri și populației, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolvența companiilor, infrastructura, achizițiile publice, transparența procesului legislativ și combaterea corupției.

„În perimetrul fiscalității, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, AmCham Romania a sprijinit inițiativa Ministerului Finanțelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în direcția modernizării legislației fiscale. Efortul nostru s-a concretizat în sute de ore de muncă specializată, consumate în mod voluntar pe parcursul a șapte luni de muncă susținută alături de specialiștii Ministerului Finanțelor Publice”, se precizează în comunicat.

În același timp, AmCham a urmărit susținerea ANAF în proiectul de reformă finanțat de Banca Mondială, prin identificarea de măsuri care să impulsioneze conformarea voluntară a contribuabililor și reducerea evaziunii fiscale.

Prioritățile și soluțiile identificate de grupurile comune de lucru AmCham-FIC, care au reunit cei mai importanți experți fiscali independenți și reprezentanți cheie ai comunității de afaceri, au fost fundamentate în mod obiectiv și au avut drept scop esențial modernizarea și reformarea sistemului fiscal național în beneficiul creșterii competitivității economice a României în Uniunea Europeană și în lume.

„Demersurile pentru susținerea inițiativelor Ministerului Finanțelor Publice și ANAF s-au materializat în recomandări, propuneri și soluții puse la dispoziția acestora în mod gratuit. În ciuda eforturilor și disponibilității noastre, doar o mică parte din aceste recomandări a fost reținută de către autorități, un exemplu de salutat fiind progresul înregistrat în privința legislației fiscale privind holdingurile. Cele mai multe recomandări au fost fie ignorate, fie amânate pentru reanalizare și eventuala implementare într-un viitor incert, în detrimentul nevoilor actuale ale economiei și societății românești”, afirmă sursa citată.

De asemenea, oamenii de afaceri reclamă din nou măsurile privind introducerea unor noi taxe, menite să „copleșească” mediul de afaceri autohton, la fel ca birocrația extensivă și prevederile legale care pot fie descuraja conformarea voluntară și perpetua evaziunea fiscală în condițiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenți, care se conformează legislației în vigoare, fie pot conduce la inițierea unor proceduri judiciare și de infringement împotriva României.

„Printre aceste măsuri arbitrare, menite a descuraja investițiile românești și străine și inițiativa privată, adoptate fără consultarea mediului de afaceri și în afara procesului de rescriere a legislației fiscale românești, putem enumera: obligativitatea TVA la încasare, taxa asupra construcțiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor și introducerea accizei de 7 eurcenți la benzină și motorină, proceduri greoaie menite a genera întârzieri în rambursări de TVA (ce au dus deja la inițierea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene)”, se mai spune în comunicat.

AmCham România este una dintre cele mai reprezentative asociații profesionale de afaceri, înființată în anul 1993 de un grup de companii americane. Organizația reunește în prezent 350 de companii americane, internaționale și locale, cu investiții cumulate de peste 20 miliarde dolari și 200.000 de locuri de muncă create în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×